8/6/2020
 | 
Ozljede

Endoproteza koljena

Anatomija koljena

Koljeno je najveći i najkompliciraniji zglob u našem tijelu. Sastoji se od tri anatomski odvojena dijela, unutarnjeg, zatim vanjskog odjeljka te prednjeg dijela koljena kojeg još zovemo i patelofemoralni dio koljena. Koljenski zglob čine tri kosti: femur, tibija i patela. Dodirne plohe navedenih kosti prekriveni su zglobnom hrskavicom koja, kada je zdrava, omogućuje pokrete zgloba koljena. U medijalnom i lateralnom (unutarnjem i vanjskom) odjeljku koljena nalazimo po jedan menisk koji sudjeluje u pokretima koljena i smanjuje pritisak na samu hrskavicu.

Slika preuzeta s 3D 4Medical atlasa

Zglob koljena obavija zglobna membrana. Čvrstoću i stabilnost koljenu daju aktivni i pasivni stabilizatori, primjerice mišići i tetive te iznimno čvrsti ligamenti.

Osteoartritis koljena

Osteoartritis koljena, degenerativna bolest koju zovemo još i gonartroza, posljedica je oštećene zglobne hrskavice, kosti i meniska. Pacijenti s osteoartritisom koljena se žale na bol, smanjen opseg pokreta te smanjenje svih funkcija koljenskog zgloba. Uvijek se liječi na dva načina: konzervativno neoperacijski te operacijski najčešće ugradnjom endoproteze koljena.

Endoproteza koljena

Ugradnjom endoproteze koljena se smanjuje bol u degenerativno oštećenom koljenu i poboljšava se kvaliteta života. Uz to, ispravlja se deformacija koljena uz oporavak funkcije. Tijekom samog zahvata se oštećene zglobne plohe zamijenjuju umjetnim materijalom od kojeg je načinjena endoproteza. Zahvat je rutinski te najčešće nešto manje od 1h.

Totalna endoproteza koljena

Kod onih pacijenata kod kojih nalazimo artrotske promjene u dva odjeljka ili sva tri odjeljka koljena, ugrađujemo totalnu endoprotezu koljena. Kod ugradnje totalne endoproteze koljena zamijenjujemo kompletnu zglobnu plohu femura i tibije, a patele ukoliko je potrebno.

Nakon operacije pacijenti u idućih nekoliko dana dosežu opseg pokreta koji je nužan za normalno funkcioniranje koljena, a štake se odbacuju u potpunosti čim pacijent osjeti sigurnost pri hodu, a to je najčešće nekoliko tjedana od zahvata.

Parcijalna endoproteza koljena

Kod onih pacijenata kod kojih je oštećen samo jedan odjeljak koljena, a takvih je oko 50% pacijenata s osteoartritisom koljena, ugrađujemo djelomičnu odnosno parcijalnu endoprotezu. Ugradnja parcijalne endoproteze koljena je značajno manji i poštedniji operacijski zahvat te je oporavak znatno brži. Dodatna prednost u odnosu na totalnu endoprotezu je činjenica da se je to potpuno anatomski zahvat, odnosno čuvaju se svi ligamenti koljena te se zglobne plohe rekonstruiraju potpuno anatomski, dok se kod ugradnja totalne endoproteze velik dio postojećih struktura koljena zamijenjuje mehaničkim mehanizmom.

Revizijska endoproteza koljena

U slučaju razlabavljenja endoproteze koljena, nekvalitetnih endoproteza čiji je vijek trajanja znatno kraći od očekivanog ili neispravne funkcije endoproteze koljena, potrebno je odstraniti postojeći implantat te ugraditi revizijsku endoprotezu koljena. Ugradnja revizijske endoproteze je znatno veći i zahtijevniji zahvat od ugradnje primarne endoproteze.

Literatura
Instagram photo man on the bridge
Instagram photo man skiing powder snow
Instagram photo sea kayak
Instagram photo man swimming
Instagram photo Luka Bakrac - Leguar center CEO
Instagram photo beautiful forest