12/4/2024
 | 
Ozljede

Koljeno se može spasiti, ne mora se zamijeniti ugradnjom proteze

Z

globna hrskavica je tkivo debelo 2-3 mm koje se nalazi na krajevima dugih kosti. Ona čini zglobnu površinu te omogućuje prirodnu funkciju zglobova, nesmetano pokretanje i normalan život. Tijekom godina života, zglobna hrskavica se potroši. Kada se razviju degenerativne promjene zglobne hrskavice nastaje stanje koje zovemo osteoartritis (artroza) te ono dovodi do gubitka funkcije zgloba i bolova u samom zglobu koljena.
Koljeno je zglob koji je najčešće zahvaćen osteoartritisom u ljudskom tijelu. Ta degenerativna bolest zglobova koja dovodi do gubitka zglobne hrskavice u pravilu završava ugradnjom umjetnog koljena. Nažalost trenutno ne postoji tehnologija liječenja osteoartritisa koja bi dovela do izlječenja oštećene zglobne hrskavice te je ugradnja umjetnog koljena, tj. ugradnja endoproteze koljena trenutno zlatni standard u liječenju
osteoartritisa koljena.

Koljeno se može spasiti, ne mora se zamijeniti ugradnjom proteze. Ovo inovativno patentirano liječenje koje je uveo Prof. dr. Mislav Jelić.

Postoje mnoge metode regenerativne medicine na tržištu koje imaju namjenu liječiti oštećenu zglobnu hrskavicu, primjerice pripravci krvne plazme PRP, matične stanice i slično, no niti jedna od tih metoda nije uspjela izliječiti oštećenu zglobnu hrskavicu te dugotrajno odgoditi ili spriječiti ugradnju endoproteze koljena.

Kliničke studije koje su ispitivale liječenje osteoartritisa koljena razdvajanjem (distrakcijom) zglobnih tijela tijekom 6 tjedana tzv „distrakcijskim napravama“ su pokazale nastanak novonastalog tkiva na mjestu oštećene zglobne hrskavice uz značajno i dugoročno smanjenje simptoma bolesti. No, naprave koje se koriste u tu svrhu su dizajnirane tako da koljeno tijekom liječenja mora biti potpuno ispruženo bez mogućnosti pomicanja tijekom primjene distrakcije. Iz tog razloga nakon skidanja takvih naprava dolazi do gubitka normalne pokretljivosti koljena te je potrebno 6 mjeseci agresivne fizikalne terapije da bi se dobila ista pokretljivost kao i prije zahvata.

Prof. dr. Mislav Jelić, specijalist ortoped, izumio je inovativnu distrakcijsku napravu za liječenje osteoartritisa koljena kojoj je cilj da se privremenim razdvajanjem oštećenih zglobnih ploha, u trajanju od 6 tjedana, rastereti oštećeni dio zgloba koljena, ali istovremeno omogući normalna pokretljivost koljena čime se sprječava gubitak pokretljivosti koljena nakon skidanja naprave.

Ta inovativna naprava, osim što razdvaja oštećeni dio koljena, istovremeno omogućuje normalnu pokretljivost od potpuno ispruženog koljena, sve do savijanja koljena do barem 90 stupnjeva. Razdvajanje oštećenih zglobnih tijela koljena u bolesnika sa simptomatskim osteoartritisom će značajno i dugoročno smanjiti simptome.

Naprava je dizajnirana na bazi vanjskog fiksatora koji se privremeno u trajanju od 6 tjedana pozicionira s unutarnje strane koljena. Pacijenti koji pristanu na ovo liječenje koje ima za cilj izbjeći ugradnju endoproteze koljena, hodaju sa štakama dok je naprava aplicirana te istovremeno provode fizikalnu terapiju. Liječenje tom metodom, odnosno korištenjem inovativne distrakcijske naprave, bi se u najvećem broju slučajeva potpuno izbjegla ili na više godina odgodila ugradnja endoproteze koljena, koja vrlo često uzrokuje niz značajnih poteškoća i ograničenja pacijentima.

Naprava je zaštićena međunarodnim patentom uključujući EU, Švicarsku i SAD.

Distrakcijska naprava koju je dizajnirao Prof. Jelić je u upotrebi i koristi se za liječenje bolesnika s osteoartritisom koljena. Prof. Jelić koristi ovu metodu za liječenje osoba koje su razvile osteoartritis koljena te žele izbjeći ugradnju umjetnog koljena.

Literatura
Instagram photo man on the bridge
Instagram photo man skiing powder snow
Instagram photo sea kayak
Instagram photo man swimming
Instagram photo Luka Bakrac - Leguar center CEO
Instagram photo beautiful forest