1/3/2023
 | 
Istraživanja

Snaga dodira

D

anas ćemo istraživati ​​moć dodira. U društvu u kojem smo sve više usredotočeni na tehnologiju i virtualne razgovore, moćni i korisni učinci dodira postali su zanemareni. Kako postajemo bolje povezani s tehnologijom, postajemo manje povezani fizički, što dovodi do epidemije usamljenosti. U ovom članku otkrit ćemo moć dodira i koliko je važan za naše somatsko zdravlje i dobrobit. Kada ste se posljednji put zagrlili s nekim? Kada ste posljednji put izdvojili vrijeme da razmazite svoj nevjerojatan um i tijelo? Psiholozi uvijek ističu važnost dodira. I dok nastavljamo koračati prema svijetu koji postaje sve udaljeniji fizički, važnost i praksa dodira se polako gube. Dodir je umirujući i njegujući. To je jezik koji povećava osjećaj povezanosti zahvaljujući oslobađanju hormona zagrljaja, oksitocina. Dodir također aktivira orbitofrontalni korteks mozga, koji je povezan s osjećajima empatije i nagrade. Kao rezultat tih pokreta postajemo manje cinični i sumnjičavi prema ljudima te razvijamo optimističniji način ponašanja i pogleda na svijet.

Kao rezultat svih tih senzacija i emocija koje se događaju zbog moći dodira, razine kortizola se smanjuju a to može pomoći u smanjenju simptoma anksioznosti i stresa. Može potaknuti funkciju imunološkog sustava, sniziti krvni tlak, smanjiti bol, ubrzati proces ozdravljenja nakon operacije ili bolesti. Kada razine kortizola padnu, poboljšava se zdravlje crijeva i potpomaže se kognitivna funkcija. Uz sve to, postoji i aspekt traume i dodira. Jer kada osoba doživi ozbiljnu traumu i bol, njezin podsvjesni um počinje ponovno proživljavati događaj iznova i iznova. Čak i ako mislite da ste prešli preko toga, pojavit će se flashbackovi i slične strašne emocije. A kada se traumatični događaji ili sjećanja ponovno uvedu u naš um, tijelo također ulazi u stanje potpune zaštite i samoodržanja. I kao rezultat toga, osoba će se smrznuti ili (za)držati napetost u svom tijelu. I tada osoba ostaje zarobljena u ovim podsvjesnim akcijama.

Veliki dio vašeg senzorno-motornog korteksa ili karte mozga pokriva područja vaše ruke, prstiju i ruku. I kad razmotrimo kako je naš mozak dizajniran, možemo vidjeti da je kreiran u našu korist. Naše su ruke kao drugi par očiju. Dakle, kad ih koristimo u somatskoj praksi kretanja, vrlo je važno prisjetiti se koliko prostora u mozgu zauzima senzorni dio, znate, trećina naše karte mozga su ruke, na primjer. Možete li vidjeti koliko je važno osjetiti i osjetiti što se događa s našim tijelom, osvijestiti našu povratnu informaciju koji dobivamo iz disanja i osjetiti koji dijelovi tijela se kreću a koji ne koristeći ruke. Zapamtite, vaše ruke su drugi par očiju. I kada koristite svoje ruke i stvarate suptilnu stimulaciju na određenim područjima, poput trbuha, tada možemo poboljšati kretanje i radnje unutar tog područja. Također, kada dopustite da vaše ruke odmore na području vašeg tijela i primijetite kretanje ili nedostatak kretanja, pomaže nam razumjeti zašto se bol u mišićima i loša pokretljivost ponavljaju tako dugo.
Kada smo pod stresom, ili smo anksiozni ili doživljavamo traumatičan događaj, možemo postati vrlo cerebralni; sposobni smo razmišljati i intelektualizirati stvari vrlo lako. Zaista se zaustaviti, osvijestiti tijelo i osjetiti što se događa na dubljoj razini je nešto što možda nismo dopustili da se dogodi već neko vrijeme, jer smo nastavili živjeti u situaciji preživljavanja. I naučili smo (se) razmišljati brzo i djelovati brzo umjesto da se zaustavimo, usporimo, dopustimo si vrvrijem da primijetimo i budemo pažljivi.

Samo-dodir je vrlo moćan i fantastičan način za otpuštanje pohranjene emocije koja se može pojaviti u napetim mišićima. Ljudi koji su iskusili stres i traumu često ne shvaćaju koliko emocija imaju pohranjeno u tijelu i kako to utječe na njih. Ljudski um i tijelo su nevjerojatni i uvijek traže načine za izlječenje. Dakle, kada se zaustavimo i naučimo kako (ot)pustiti i dopustiti tijelu da oslobodi ovu pohranjenu napetost, možemo početi živjeti s poboljšanim zdravljem, mirnoćom uma i unutarnjom smirenošću. Dakle, primjenjujući znanje koje ste stekli o svom nevjerojatnom umu i tijelu, počnite koristiti svoje ruke za poboljšanje komunikacije vašeg uma i tijela. S vještinama i znanjem koje nudi somatika, možete početi razumijevati, na dubljoj i suptilnijoj razini, kako vaš živčani sustav kontrolira druge tjelesne sustave i organe. I kada primijenite ove tehnike u svojoj somatskoj praksi i svakodnevnim aktivnostima, možete vidjeti kako možete ubrzati svoje razumijevanje onoga što se događa korištenjem velikih dijelova vašeg mozga. Kao rezultat ove prakse samopomoći, poboljšat ćete svoj stav koji zauzvrat utječe na vaše emocije, zdravlje probavnog i reproduktivnog sustava, smanjit ćete bol, povećati mobilnost, pojačati vještine svjesnosti i stimulirati hormone oksitocina koji stvaraju osjećaj brige za sebe i ljubavi prema sebi te hormon serotonina koji stvara sretan i pozitivan osjećaj.

Literatura
Instagram photo man on the bridge
Instagram photo man skiing powder snow
Instagram photo sea kayak
Instagram photo man swimming
Instagram photo Luka Bakrac - Leguar center CEO
Instagram photo beautiful forest