17/1/2023
 | 
Ozljede

Prednja koljenska bol (Janda pristup)

P

rednja koljenska bol, također poznata kao patelarni tendinitis ili patelofemoralni sindrom (PFPS), čest je simptom povezan s učestalom tjelesnom aktivnošću a razvija se tijekom vremena. Često se stječe postupno i podmuklo i doživljava se tijekom aktivnosti kao što su trčanje, penjanje ili spuštanje stepenicama, čučanj ili čak kada se odmara, kada se koljeno pasivno savija dulje vrijeme, kao što je sjedenje. Bol se može osjetiti u mekom tkivu koje okružuje koljeno ili ispod patele ili oboje.

U skladu s Jandinim obrascem neravnoteže u LCS-u (lower crossed syndrom), slabost mišića vasti (vastus medialis, lateralis i intermedius) i mišića kukova povezana je s prednjom koljenskom boli (Cichanowski i dr. 2007; Irska i sur. 2003; Moller i dr. 1986; Robinson i Nee 2007). Pacijenti s prednjom koljenskom boli mogu pokazati smanjenje abdukcije kuka, ekstenzije i vanjske rotacije za 25-50%. Drugi mogući mehanizam za slabost kuka koji uzrokuje bol u koljenu je IT trakt koji djeluje kao stabilizator kuka u frontalnoj ravnini (zbog slabosti gluteusa mediusa). U tom slučaju, skraćene fascialne veze s distalnim IT traktom i bočnim patelarnim retinakulumom (na slici gore) mogle bi promijeniti klizni put patele, uzrokujući prednju koljensku bol.

Piva i kolege (2005) zabilježili su slabu fleksibilnost stražnje lože, kvadricepsa i gastrocsoleusa, kao i značajno smanjenje snage abduktora kuka u pacijenata s PFPS-om. Witvrouw i suradnici (2001) također su primijetili slabu fleksibilnost stražnje lože i kvadricepsa, ali nisu pronašli deficit snage kod sportaša s patelarnim tendinitisom. Osim snage i fleksibilnosti, bitan čimbenik u procjeni prednje koljenske boli je vrijeme aktivacije mišića u odnosu na druge mišićne skupine.

Uzrok prednje koljenske boli

Voight i Wieder (1991) opisali su manjak motoričke kontrole kod pacijenata s AKP-om, ukazujući na preokret normalnog redoslijeda aktivacije između vastus medialisa (VM) i vastus lateralisa (VL) u kojem se VL ranije aktivirao. Unatoč ovoj uočenoj asimetriji u VM i VL aktivaciji, čini se da jačanje mišića koji izravno kontroliraju patelu možda neće biti tako učinkovito kao poboljšanje mišićne neravnoteže u kuku. Samo 6 tjedana rehabilitacije za poboljšanje snage i fleksibilnosti kuka može smanjiti patelofemoralne bolove (Tyler i sur. 2006).

Nedavno su istraživači u Finskoj pokazali da su samo kućne vježbe jednako učinkovite kao i kućne vježbe plus artroskopska kirurgija za pacijente s PFPS-om (Kettunen i sur. 2007). Klinički je veliki naglasak stavljen na jačanje VM-a u odnosu na VL u pokušaju poboljšanja kontrole kliznog puta patele u odnosu na trohlearni žlijeb. Dokazi EMG-a nisu potkrijepili tu ideju (Grabiner i dr. 1986.; Taskiran et al. 1998; Mirzabeigi et al. 1999). Uz korištenje EMG biofeedbacka moguće je selektivno aktivirati VM tijekom dobrovoljnih aktivnosti; međutim, bol se ne smanjuje ništa više neko kod vježbanja bez biofeedbacka (Zhang i Ng 2007). Ovaj prividni nedostatak učinka može biti zato što se velika neravnoteža snage ne događa u koljenu, ali se možda javlja proksimalno ili čak distalno.

Patellofemoral pain sindrome by Hartwell-Physiotherapy

Biomehanički uzroci PFPS-a mogu se riješiti procjenom kontrole bedrene kosti tijekom fleksije i ekstenzije koljena prilikom izvođenja suprotnih pokreta otvorenog kinetičkog lanca (izvode se s fiksiranim stopalom, posebno u nošenju težine). Patološko preopterećenje patele može proizaći iz relativnog kretanja između bedrene kosti i tibije i bočnog pomaka insercije patelarne tetive na tuberositasu tibije u odnosu na bedreni trohlearni žlijeb. Kao što je klinički primijećeno, često dolazi do gubitka poprečne kontrole bedrene kosti iza patele (Siva 1996.). Ovaj gubitak kontrole posljedica je prekomjernog ili neadekvatnog rotacijskog raspona ili kontrole bedrene kosti ili nekoordinirane rotacije bedrene kosti u odnosu na položaj patele tijekom aktivnosti.

Sekundarne otežavajuće komplikacije mogu nastati zbog promjena u mekom tkivu i tonusu mišića, kao što su zatezanje IT trakta i bočnog retinakuluma, hipertoničnost VL-a, grč popliteusa i slabost VM-a. Vasti mišići mogu biti izvor navedene boli u koljenu (Travel i Simons 1983), a VM može biti osjetljiv (kao i popliteus) na abnormalna unutarnja i vanjska rotacijska naprezanja u koljenu. Slabost VM-a često uzrokuje preopterećenje popliteusa jer pomaže u zadnjim stupnjevima pune ekstenzije koljena kroz "screw-home" mehanizam (rotacija tibije u odnosu na femur).

Autori teksta:
Phil Page
Clare C. Frank
Robert Lardner
Knjiga: Assessment and treatment of muscle imbalance the Janda approach

Literatura
Instagram photo man on the bridge
Instagram photo man skiing powder snow
Instagram photo sea kayak
Instagram photo man swimming
Instagram photo Luka Bakrac - Leguar center CEO
Instagram photo beautiful forest